Motion, luft och ljus: Hälsa på vintern i ett öppet stall

Motion, luft och ljus: Hälsa på vintern i ett öppet stall

Tyvärr är förhållandena för att hålla hästar på vintern inte alltid optimala: små boxar, strömedel, stängda fönster och dörrar, damm, och mögel är viktiga teman. Förr eller senare leder detta till problem som till exempel akuta luftvägssjukdomar.

Hästar behöver inte mycket för att hålla sig friska på vintern. Huvudpunkterna är:

  • så lite damm i ladan som möjligt
  • perfekt samt mögelfritt hö och halm
  • strömedel av god kvalitet
  • daglig träning

Öppna stall: bra, men...

Öppna stall bör alltid övervägas. Detta beror på att det är den bästa och hälsosamma lösningen för hästarna - om det är hygieniskt och vårdat. Denna form kan uppfylla hästernas behov såväl som andra former av förvaring. Endast konstant tillgång till fri gång eller paddocks räcker inte. Om de öppna stallen har dåligt strömedel och våt, kall jord, blir djuren lika sjuka vid minusgrader som i stall som stinker ammoniak.

Ändå erbjuder denna typ många fördelar. Det spelar ingen roll om man inte kan rida hästen en dag - den kan ju ströva fritt. Dessutom är hästar i ett öppen stall ofta mer nöjda, balanserade och stabila.

Plats att sova

Hästar gillar att ligga på golvet för att sova. Detta är det enda sättet de kan få djup sömn. Så det måste finnas tillräckligt med utrymme för alla hästar. Hästar kan också sova stående men utan djup sömn kan de inte återhämta sig helt.

Dessutom delar hästar in sitt territorium i områden. De gillar inte att sova där de äter.

Hästar bör aldrig lämnas ensamma eftersom dom är vana att leva i flock. Om du ofta byter hästar så passar inte öppna stall jättebra. Nya djur skapar alltid oro. Den nya hierarkin måste skapas och fram till dess är det en spänd och stressig atmosfär.

Efter ridning

På vintern bildar hästar ett skyddande talgskikt i pälsen. Detta skyddar mot kyla och fukt. Detta talgskikt måste beaktas vid ridning. På grund av den mycket tjocka pälsen svettas hästar snabbare och måste torkas efter varje ridning.