Elektrolyter – lika enkla som komplexa

Elektrolyter – lika enkla som komplexa

Att ge elektrolyter på rätt sätt är en vetenskap i sig, eftersom de ska vara tillgängliga för hästen precis när den behöver dem.

Tillgången på elektrolyter är en stor fråga för tävlings- och fritidsryttare (särskilt på sommaren). De vitala elektrolyterna är oorganiska mineraler som kroppen inte kan producera själv. Elektrolyter måste därför ges. De tjänar till att reglera vattenbalansen i hästens kropp, ansvarar för hästens törstkänsla och reglerar fördelningen av vätska i kroppens celler. De går förlorade genom kraftig svettning och om depåerna inte fylls på kan det leda till längre återhämtningstider, trötthet, lägre prestationsförmåga, uthållighet samt en högre risk för skador.

Eftersom elektrolyter också står för rätt pH-värde i blodet kan ett undertillskott säkert få konsekvenser för hästen, till exempel för musklerna. Om blodet tjocknar på grund av bristen på elektrolyter kommer musklerna inte längre att få ordentligt med blod och blir sura. Resultatet är smärtsamma spänningar och kramper upp till och med det fruktade EPSM. Elektrolyter reglerar inte bara vätskebalansen i hästens kropp, de håller även pH-värdet i blodet i det optimala intervallet och ansvarar för koordineringen av viktiga metabola processer. De skickar signaler till muskel- och nervceller och kan överföra elektriska impulser.

VARNING: Hästen indikerar ofta förlust av elektrolyter genom att vägra vatten. Det känns instinktivt att dricksvatten ytterligare skulle minska elektrolytkoncentrationen i kroppen. Därför måste elektrolyter administreras före vattenintag.

De vanligaste orsakerna till brist på elektrolyter är överdriven uttorkning genom svettning, utlöst av stress, ansträngning eller under transport. Även vid sjukdomar som kolik eller diarré och – i mer sällsynta fall – på grund av otillräckligt (grov)foder. Symtom som utmattning eller försämrad prestationsförmåga tyder också på en otillräcklig tillgång på mineraler. Likaså kan cirkulationsproblem, som lätt kan identifieras av de bleka slemhinnorna, vara ett resultat av brist på elektrolyter. I aveln är parningshandlingen hos hingsten och födelseprocessen hos stoet särskilt svettig och kan leda till underutbud.

Högkvalitativt foder som bas, individuell tillförsel av elektrolyter på toppen
En balanserad kost med högkvalitativt foder, särskilt hö, är en bra grund för tillförseln av elektrolyter. Mineralbehov som inte kan täckas av grovfoder ska kompenseras med näringstillskott. Medan ett basförråd vanligtvis är tillräckligt för fritidshästar, behöver (tävlings)idrottare vanligtvis högre doser av elektrolytprodukter. I vilket fall som helst är den obegränsade tillgången på färskvatten viktig, eftersom elektrolyter och vatten alltid är relaterade.

Men varför svettas hästen överhuvudtaget? Svett är det bästa sättet att termoreglera hästens kropp under ansträngning, den fungerar som en luftkonditionering. Svett består av vatten, elektrolyter och proteiner. Ju mer en häst svettas, desto högre koncentration av elektrolyter i blodet. Proteinutsöndring är känt som ett vitt skum som dyker upp mellan skinkorna eller under sadelduken och på huvudet under tränset vid stor ansträngning.

Beroende på prestanda, utetemperatur och luftfuktighet får hästen ibland klara av betydande vätske- och därmed elektrolytförluster. För att kompensera för dessa förluster krävs en genomtänkt tillförsel av elektrolyter vid rätt tidpunkt. Den bästa tiden på dygnet är på kvällen då arbetet är klart och det är tyst i stallet. Utfodring på (före) kvällen av ett uppdrag säkerställer en avslappnad absorption av elektrolyterna med kraftfodret. I viloläge känner kroppen bäst av hur mycket vatten den behöver för att hålla sin elektrolytnivå balanserad.

OBS: Elektrolyter bör inte administreras under stress, under transport eller omedelbart före eller efter träning.

NutriLabs har utvecklat tre produkter så att varje häst, från fritidspartners till toppidrottare, kan erbjudas den optimala dosen av elektrolyter. Nutrilytes® Basic, Nutrilytes® Ultra och Nutrilytes® High Performance. För hästen innebär tillgången på Nutrilytes® bättre prestation och bättre hälsa.

Nutrilytes ® Basic är designad för fritidshästar som utför lätt till medeltungt arbete. Den är lämplig för daglig utfodring och kännetecknas av en hög natriumkloridhalt. Med Nutrilytes® Basic och en balanserad kost blir hästen väl omhändertagen.

Nutrilytes® Ultra Pellets har utvecklats för fritids- och sporthästar som har ett ökat behov av elektrolyter. Vid kraftig svettning går inte bara elektrolyter utan även spårämnen förlorade. Nutrilytes® Ultra täcker detta behov tack vare dess sammansättning av nödvändiga salter samt zink, koppar och järn.

Nutrilytes® High Performance är den idealiska elektrolytprodukten för hästar som behöver ge sitt bästa. På grund av sitt breda utbud av viktiga ingredienser är den den idealiska allroundmaskinen för tävlingshästar.

Nutrilytes® Ultra och High Performance utfodras också i form av pellets, eftersom detta gör utfodringen enkel eftersom det säkerställer maximal acceptans av hästen. Dessutom är den idealisk för att leverera höga nivåer av elektrolyter. Tack vare sin goda smältbarhet är pelletsen särskilt lämplig för hästar med känslig mage.

Författare: Andrea Kerssenbrock